Téměř šest stovek triatlonistů se o víkendu 22. a 23. června postavilo u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku na start tradičního závodu Valachy man. Součástí nabitého programu byl závod Českého poháru v terénním triatlonu a také XTERRA Evropského poháru. Jeho vítězi se stali Radim Grebík a Jana Dubcová.

„Počasí si s námi letos hodně pohrálo. V noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka, v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen, takže si sportovci především na trase horského kola užili opravdu náročné podmínky a hodně bahna. Zato neděle s letní oblohou a příjemným počasím bez velkého vedra byla za odměnu. Což naštěstí vyšlo skvěle s ohledem na to, že v tento den závodili hlavně začátečníci a děti,“ uvedl ředitel závodu Bohuslav Komín.

Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ podělil se o dojmy Radim Grebík, který zvítězil v čase 2:21. Druhé místo obsadil Karel Dušek, který ztratil minutu a třičtvrtě. Třetí místo bral Filip Zajac se ztrátou 13 minut.

V závodě žen dominovala Jana Dubcová, která protnula cílovou bránu v čase 3:00:35. Druhou příčku obsadila Iveta Říčánková, která byla v cíli o jedenáct minut později. Třetí místo brala Barbora Stupková.

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal již podruhé. Oproti loňsku pořadatelé výrazně změnili a vyladili trasy ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou, sportovci tak poznali řadu nových zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny.

Český pohár v terénním triatlonu bude pokračovat 13. července, kdy se uskuteční Šindel Cup. Ten v pohárovém kalendáři nahradil závod Dachsman, který se letos konat nebude.