Reprezentantka Tereza Zimovjanová obsadila na závodě série mistrovství světa v Jokohamě 46. místo, které jí bohužel výrazně nepomohlo v boji o účast na olympiádě. Rozhodne se tak až příští týden na SP v Uzbekistánu. V Japonsku se v sobotu 11. května radovali z triumfů Francouzka Leonie Periaultová a Američan Morgan Pearson, vítězové Světového poháru v Karlových Varech z posledních dvou let.

Druhý ze šesti závodů mistrovství světa hostila japonská Jokohama, kde se závodilo na olympijských distancích. Ve hře tak byla i vysoká porce bodů do olympijského kvalifikačního žebříčku, který se uzavírá už 25. května.

Zimovjanová do závodu vstoupila nadějně a po 1500 metrech plavání vbíhala do prvního depa na 29. pozici se ztrátou 35 vteřin na nejrychlejší plavkyně. Na kole se pak dostala do třetí skupiny na 21. až 37. místě, ve které si počínala velmi aktivně. I přesto pak byl její balík dostižen dalšími závodnicemi, kvůli čemuž se rozrostl na téměř třicet triatlonistek. Po 40 km cyklistiky si skupina Zimovjanové přivezla do depa ztrátu téměř dvou a půl minuty.

Do běhu vstupovala jediná česká účastnice závodu ze 30. příčky, byla ovšem v těsném kontaktu se závodnicemi na 20. místě, které by patřilo k jejím nejlepším výsledkům v sérii mistrovství světa. Na silnicích pod vysokými mrakodrapy se ale Zimovjanová postupně propadala. Cílovou branou proběhla na 46. místě, ze kterého ztratila na vítěznou Francouzku Periaultovou 6 minut a 45 vteřin.

O další body do olympijské kvalifikace bude Zimovjanová usilovat hned následující víkend. Společně s Petrou Kuříkovou, Tomášem Zikmundem, Filipem Tlamkou a Filipem Michálkem se představí na Světovém poháru v uzbeckém Samarkandu.

Výsledky

Série mistrovství světa, Jokohama (Japonsko), 11. května 2024

Ženy: 1. Leonie Periaultová (Fr.) 1:52:28, 2. Taylor Knibbová (USA) +36, 3. Emma Lombardiová (Fr.) +40 … 46. Tereza Zimovjanová +6:45

Kompletní výsledky najdete zde.