Z americké Sarasoty, kde se v neděli 14. října konal závod Světového poháru, odletěli čeští reprezentanti se dvěma medailemi. Vendula Frintová vybojovala bronz. A na stejný kov dosáhl také paratriatlonista Jan Tománek.

Vzhledem k nízké kvalitě vody byla zrušena plavecká část a závod se uskutečnil jako duatlon (2,5 km běh – 20 km cyklistika – 5 km běh). „S duatlonem jsem doposud neměl žádnou zkušenost. Přestože se jedná o kombinaci pro mě známých disciplín, bylo vše zcela jiné. Musel jsem si natrénovat specifický průběh přechodů a zejména přechod z běhu na cyklistiku, který v klasickém triatlonu není. Duatlon byl pro mě sice novinkou, ale změna mi hrála do karet, protože závod byl obsazen silnými plavci, kteří nyní neměli tolik prostoru se prosadit,“ napsal ve svém hodnocení Honza.

Po startu úvodní běžecké části na 2,5 km se postupně přes hlavní pole závodníků probojoval na třetí pozici za vedoucího Australana Beveridge a Američana Sanborna. Krátce před obrátkou v polovině běžeckého okruhu byl v závěsu za Sanbornem, ale nevyšel mu obrat a ztratil kontakt.

Cyklistická část na 20 km byla rozdělena do 3 okruhů, byla rovinatá, poměrně technická a rychlá. „Přechod z běhu mi moc nesedl. V prvním okruhu jsem bojoval a byl mimo optimální rytmus, přesto jsem během prvních kilometrů dostihnul Sanborna a postupně vteřinu po vteřině ukrajoval z náskoku Beveridge. Během druhého a třetího okruhu jsem se dostal do tempa a stáhl jsem Beveridge na dohled, nicméně před T2 jsem ho jen o několik vteřin nedostihl,“ uvedl Jan Tománek.

Závěrečný běh startoval na průběžném druhém místě pronásledován Brazilcem Aranhou, který se během cyklistiky, a především rychlým přechodům dostal podle předpokladů do boje o pódium. „Beveridge už jel vlastní závod a nebylo v mých silách ho ohrozit. Mé průběžné druhé místo atakoval Aranha, který mě krátce po obrátce v půli běhu dostihl. Zkusil jsem jeho tempo udržet, ale nešlo to. V závěru byl Brazilec silnější. Dokončil jsem na 3. místě v celkovém čase 0:56:58 hodiny a pro české barvy jsem vybojoval senzační bronz!“