Hned pětice českých triatlonistů se představila na závodě Světového poháru v uzbeckém Samarkandu. Nejlepší výsledek si ve zcela nové triatlonové destinaci připsala Petra Kuříková, která byla patnáctá a má nadále reálnou naději na účast na olympiádě. Paříž se naopak vzdálila Tereze Zimovjanové (21.). Z mužů si nejlépe vedl Filip Michálek (29.).

Olympijská kvalifikace se uzavře už během následujícího víkendu po závodě mistrovství světa v italském Cagliari, kde bude možné získat poslední body do kvalifikační žebříčku. Olympijská distance v Samarkandu se tak stala jednou z posledních šancí, kde mohly české závodnice vybojovat důležité body.

Po 1500 m plavání ve veslařském kanálu šla Kuříková z vody jako dvacátá (+55 s), Zimovjanová jako 34. (+1:15). Po povedeném depu pak Kuříková rozjela cyklistiku ve skupině na 17. až 23. místě, Zimovjanová na 25.-30. místě. Po prvních okruzích, které byly zcela rovinaté a vedly v nejbližším okolí kanálu, se ovšem oba balíky i díky velmi aktivní práci Zimovjanové spojily a 40km cyklistiku tak obě české reprezentantky zakončily v jedné skupině. Do depa si přivezly pětiminutovou ztrátu na vedoucí trojici.

Do 10km běžecké části vstoupily obě Češky spolu, pak se ale Kuříková začala své reprezentační kolegyni pomalu vzdalovat a cílem proběhla na 15. místě (+4:10). Zimovjanová figuruje ve výsledkové listině na 21. místě (+5:32). Zvítězila Němka Lena Meissnerová, která byla už od plavecké části v úniku s dalšími dvěma závodnicemi.

„Jsem spokojená s plaváním i během. Měla jsem na to být v hlavní skupině pronásledovatelek, ale nedokázala jsem se jich na začátku cyklistiky udržet, což mě velmi mrzí. Mohl z toho být úplně jiný výsledek. Přesto věřím, že i za 15. místo pár cenných bodů do kvalifikace získám,“ zhodnotila závod Kuříková, kterou za týden ještě čeká MS v Cagliari.

„Na plavání jsem neměla sílu, ale myslím, že jsem z toho odjela to nejlepší, co z té pozice po plavání šlo. Na kole jsme dojely skupinu a běh byl také docela ok. Teď doufám, že se snad příští víkend dostanu do Cagliari, kde jsem druhá na wait listu,“ uvedla Zimovjanová.

Nejlepší z mužů byl Michálek

V závodě mužů vyplaval nejlépe Tomáš Zikmund, který ale v průběhu cyklistiky ze závodu odstoupil ze zdravotních důvodů. „Nemohl jsem dýchat. Stáhnul se mi hrudník a byl jsem v křeči. Asi alergie,“ vysvětlil.

Jen vteřinu za ním šel z vody Filip Michálek, který cyklistiku zakončil v hlavním balíku od 10. do 41. místa. Třetí český reprezentant Filip Tlamka pracoval na kole ve skupince na 43. až 46. pozici.

„V běhu už to byl boj o život. Šel jsem na úplném limitu a snažil jsem se v tom horku neupéct,“ řekl Michálek, který obsadil 29. místo. „Byl jsem nasazený jako druhý od konce, takže jsem mohl akorát překvapit. A s výsledkem jsem maximálně spokojený, je to můj nejlepší výsledek ve Světovém poháru.“

Filip Tlamka doběhl do cíle na 37. místě. V závodě mužů slavila Británie, radoval se Connor Bentley.

Samarkand je zcela novou destinací na mapě Světového triatlonu. Plavecká část se uskutečnila ve dvou okruzích ve veslařském kanále s nádherně modrou vodou. Cyklistika a běh se pak odehrály na zcela rovinaté trati v nejbližším okolí moderního veslařského areálu, který je součástí rozsáhlého turistického komplexu Silk Road s moderními hotely a dalšími rekreačními možnostmi.

Výsledky

Světový pohár, Samarkand (Uzbekistán), 18. května 2024

Ženy: 1. Lena Meissnerová (Něm.) 1:52:52, 2. Jessica Fullagarová (V.Brit) +3, 3. Tilda Månssonová (Švéd.) +19 … 15. Petra Kuříková +4:10, 21. Tereza Zimovjanová +5:27

Muži: 1. Connor Bentley (V.Brit) 1:41:52, 2. Yanis Seguin (Fr.) +12, 3. Jonas Schomburg  (Něm.) +12 … 29. Filip Michálek +4:27, 37. Filip Tlamka +10:24, Tomáš Zikmund nedokončil

Kompletní výsledky najdete zde.