Havajské ostrovy nepřivítají v roce 2020 ani jeden ze světových šampionátů, které obvykle hostí v podzimním termínu. Mistrovství světa série IRONMAN bylo odloženo na únor, mistrovství série XTERRA bylo zrušeno úplně.

Jako první informoval o změně IRONMAN. Mistrovství světa nejslavnější triatlonové série planety se mělo uskutečnit 4. října. Nově je naplánováno na 6. února. Důvodem jsou obavy pořadatelů z cestovních a epidemiologických opatření, která by v tu dobu mohla závodníky zásadně limitovat v přesunu na Havajské ostrovy.

Další šampionát se pak uskuteční v běžném podzimním termínu. „Připadá mi trochu hloupé mít únorového mistra světa i říjnového. Podle mě by měl být šampionát, pokud nejde uspořádat v říjnu, prostě zrušen,“ řekl Jan Frodeno, trojnásobný šampion z Havaje.

Nyní se rozhodla nepořádat své mistrovství také série XTERRA. Její šampionát byl bez náhrady zrušen. Důvodem je i v tomto případě krize spojená s koronavirem. Cestovní restrikce by pravděpodobně nedovolily účast závodníkům ze všech zemí.

Závodníci mají nárok na vrácení 100% z ceny startovného. Všechny závody XTERRA, které se konají v letošní sezoně, budou nabízet kvalifikační sloty na MS 2021.

Největším nezrušeným evropským závodem bude prachatická XTERRA Czech, která se koná od 3. do 6. září.