AKTUÁLNĚ – Finálovými závody dnes zakončili dorostenčtí reprezentanti individuální část svého premiérového Mistrovství Evropy. Mezi dívkami dosáhla výborného výsledku Alžběta Hrušková, když skončila na sedmém místě. Tomáš Kříž obsadil ve finálovém závodě 22.místo.

 

V Litevském městě Panevezys probíhá ME dorostu, kterého se účastní závodníci ze 30 zemí. Nás zde reprezentují Radim Grebík, Tomáš Kříž, Alžběta Hrušková a Anna Hrdličková.

Startovní listina jak kategorie dorostenců, tak dorostenek čítá cca 90 soutěžících. Závodní program je zde rozdělen do několika dní. Začalo se ve čtvrtek úvodními třemi třicetičlennými semifinále na tratích 500m plavání, 12km cyklistiky a 3,6km běhu. Třicet nejlepších postupuje do finále A, druhých třicet do finále B a zbylí závodníci jsou pak již z dalších bojů vyřazeni.

Čtvrteční semifinále probíhala za velmi nevlídného počasí. Silný déšť, vítr a zima prověřili fyzickou a psychickou odolnost všech závodníků. Mokrá trať cyklistiky pak byla výrazně náročnější na technické a taktické dovednosti závodníků.

Naší mladí reprezentanti se se všemi těmito nástrahami poprali velmi statečně a všichni se ve svých semifinálových jízdách vešli do první čtrnáctky. To v konečném účtování znamenalo 2x finále A pro Alžbětu Hruškovou (šestá) a Tomáše Kříže (jedenáctý). Finále A těsně uniklo Aničce Hrdličkové (třináctá), které zjevně nesedlo studené počasí, a Radimu Grebíkovi (čtrnáctý), jenž o finále A přišel díky pádu v cyklistické části. Pro Aničku a Radima tak snad bude malou náplastí alespoň sobotní finále B. A Bety s Tomášem jsou odhodláni udělat maximum, aby česká vlajka po finále A vlála co nejvýše.

V neděli nás pak ještě čekají štafety, kdy věříme, že tahle skvělá parta udělá hodnotný výsledek a že se v konkurenci dalších 22národních týmů neztratíme.

 

Lukáš Vrobel, hlavní trenér juniorské kategorie