Závodní sezona se chýlí ke svému závěru, proto je načase zhodnotit, co se povedlo a na co se více zaměřit v následujícím ročním tréninkovém cyklu. Žáci letos absolvovali 7 tréninkových kempů, na kterých jsme ladili všechny dovednosti potřebné k triatlonu.

Trenér Michal Háša:

Vrcholem letošní sezóny byl především Závod olympijských nadějí na domácí půdě, kde jsme se mohli poměřit s mezinárodní konkurencí. Obě žákovské týmové soutěže jsme ovládli. Individuálně jsme brali v konkurenci zemí Visegrádské čtyřky 3 cenné kovy ze šesti možných.

Druhým, mediálně hodně sledovaným závodem, byla Letní olympiáda dětí a mládeže, která mladým triatlonistům umožnila zažít ojedinělou atmosféru velkých akcí.

Třetím vrcholem byl domácí šampionát v Sokolově v polovině července. Po zbytek sezóny se pak bojovalo o co nejlepší umístění v domácím poháru.

Osobní hodnocení konkrétních jedinců probíráme přímo, přesto bych v následujících řádcích rád shrnul můj celkový pohled na uplynulý rok alespoň z obecného pohledu na celou skupinu při hodnocení jednotlivých disciplín.

Plavání

Výkonnost u chlapců na 400metrových distancích je prozatím dostačující, ale úspěch na sprintových distancích na skoro dvojnásobné trati bude pro drtivou většinu velmi problematický. U dívek je ten samý problém, jen o dost propastnější. Přestože máme ve svých řadách výborné plavkyně jako sestry Červenkovy, tak právě na jejich příkladě jsme se mohli přesvědčit, že čistě jen o plavání to také není. Přesto u většiny došlo k velkému zlepšení ve výkonnosti i v technice.

Cyklistika

Letos doznala cyklistika značné změny v navýšení distance z dosud obvyklých cca 8 km na 12 km. Tím jsme se donutili v tréninkovém procesu na této části více pracovat a navýšit roční objem. Většina chlapců si s kolem celkem slušně rozumí a je na čem stavět. Česká špička a především slabší plavci začali i při závodě využívat jízdu v tretrách a budou tak lépe připraveni na přechod do dorostu.

Vyrovnanost chlapců pak ukázala na závodech krásnou podívanou. Jezdilo se v početných balících, nastupovalo se a začalo se i přemýšlet nad taktikou a různými scénáři závodu. U dívek pak cyklistika spíše připomínala závod v časovce, mizivé jsou především dovednosti. Výkonnost dívek je i přesto slušná. Nedostatky vidím především v tom, že cyklistické jednotky řeší jen objem a málokdo se zabývá tím, že by žáci měli být připraveni především po technické stránce. Po této stránce se mi líbí práce TAP, kde mnoho času věnují přípravě dětí v terénu na mtb.

Běh

Ve svých řadách máme špičkové běžce i běžkyně, kteří už solidně zvládají přechod z cyklistiky. Rychlostně si nezadáme ani se specialisty atlety. Stále je zapotřebí myslet na to, že stěžejní část tréninku věnujeme technice, dynamice, maximální rychlosti a vytrvalosti v pomalém tempu. Přehnané rubání úseků na hranicí ANP se vyhýbáme a šetříme mladý organismus.

Depo

Čtvrté disciplíně jsme věnovali hodně teorie i praxe. Práce se vyplatila. V přechodové oblasti dokážeme zachovat chladnou hlavu a přesto být rychlí. Činnosti jsme trénovali odděleně i v celku.

Všeobecná příprava

Testy ukázaly, že na tom nejsme zas tak špatně po silové stránce, jak jsme si mysleli. Spousta trenérů si uvědomila, že posilování vnitřních svalů ovlivní nejen samotný výkon, ale především zdravý vývoj jedince. Po stránce flexibility je stále na čem pracovat. V obou sledovaných činnostech jsme udělali kus práce. Na kempech jsme pak neopomněli nasadit běžky, zahrát si různé hry, seznámili se s relaxačními technikami a mysleli i na regeneraci.

Vzdělání

Mnoho volného času mezi tréninky bylo věnováno povídání o sportu jako takovém. Zlepšení nastalo ve vedení tréninkových deníků. Jsem rád, že se nad tréninkovým procesem začalo přemýšlet v celku a v souvislostech. Mnozí si vzali za své i pestrou a přiměřeně zdravou stravu. Podařilo se nám natočit několik metodických videí. S účastníky se rozebírala technika u videa. Přestože se triatlonem baví, tak jim nechybí ani soustředění se na závod a motivace, která je dovede v budoucnu k dalším cílům a splněným snům. Máme jasno v pravidlech i fair play.

Zábava

Na všech kempech jsme zažili spoustu legrace. Byl to můj hlavní cíl a paradoxně jsem proto nemusel dělat vůbec nic. Ročníky 2004 nám budou příští rok hodně chybět. Již brzy se můžete těšit na naše další motivační video, které mapuje zimní a jarní kempy.