Český pohár v aquatlonu má před sebou velmi dramatické finále! Při třetím závodě celého seriálu, který se konal 16. října v Českých Budějovicích, zvítězili Lukáš Červenka s Petrou Dvořákovou. Díky tomu je před posledním závodem ve Zlíně situace na nejvyšších příčkách mimořádně vyrovnaná.

Předposlední závod letošního pohárového ročníku přivítaly České Budějovice, kde se plavecká část o délce 400 metrů uskutečnila v 50m bazénu. Pětikilometrová běžecká trať byla rozdělena do pěti okruhů v městském parku Stromovka.

V závodě mužů plaval nejrychleji Lukáš Červenka, který dohmátl v čase 4:24. Jeho největšími konkurenty měli být reprezentanti Filip Václavík (4:34) a Tomáš Zikmund (4:42), kterému ale situaci zkomplikovala 15s penalta. „Při běžecké části mě Filip s Tomášem doběhli v polovině třetího okruhu. Čtvrtý okruh jsme běželi společně, ale dařilo se mi postupně zrychlovat. Díky tomu Filip odpadl na začátku posledního kola, Tomáš asi v jeho polovině,“ popsal Červenka, který zvítězil v čase 20:02. O deset vteřin později finišoval Zikmund, Václavík ztratil dalších šest sekund.

Po třetím ze čtyř závodů vede průběžné pořadí Václavík, který má ovšem započítané potřebné tři závody (bilance 3. – 1. – 3. místo) a ve Zlíně startovat nebude. Červenka se Zikmundem mají shodně 1. a 2. místo, na Moravě tak budou za týden bojovat o celkové vítězství.

V závodě žen hodně napověděla o výsledku už plavecká část, ve které předvedla nejlepší výkon Petra Dvořáková (5:09). Další závodnice, které byly po startu běžecké části v jejím dosahu, ale začaly startovním polem propadat. Na medailové pozice se naopak posouvala ze 6. místa po plavání Simona Šimůnková, která si připsala nejrychlejší běžecký čas dne. Ani ona ovšem Dvořákovou nedostihla a její výsledkový posun se zastavil na stříbrné pozici.

Dvořáková zvítězila v čase 25:33. Šimůnková si na domácí půdě doběhla pro druhé místo, z něhož ztratila na vítězku 19 sekund. Bronz patří Nikole Procházkové.

Díky vítězství se Dvořáková dostala do vedení celkového pořadí Českého poháru, na dostřel se přitom drží hned několik konkurentek, které budou mít šanci zaútočit ve Zlíně na konečné první místo. Rozhodne se 24. října.

Výsledky

Aquatlon České Budějovice, 16. října 2021

Muži: 1. Lukáš Červenka 20:02, 2. Tomáš Zikmund 20:12, 3. Filip Václavík 20:18

Ženy: 1. Petra Dvořáková 25:33, 2. Simona Šimůnková 25:52, 3. Nikola Procházková 25:58

Kompletní výsledky najdete zde.